tiistai 10. heinäkuuta 2012

Paahtopaistia, paistettuja vihanneksia ja punaviinikastiketta




Ai hitto, että oli hyvää ruokaa... Tein tänään ensimmäistä kertaa elämässäni paahtopaistia (!!) ja se onnistui kyllä ihan täydellisesti :) Yleensä pilkon naudan paistit paloiksi ja teen jotain lihapataa, mutta nyt teki mieli kokonaisena kypsennettyä paistia. Pelkäsin, että lihasta tulisi kuivaa, mautonta tai sitkeää, mutta onneksi niin ei käynyt, liha oli tosi mureaa ja maukasta ja sisältä sopivasti vähän punertavaa. Nam. Kasvikset sopivat kaveriksi loistavasti, samoin kastike. Yleensä en laita punaviinikastikkeeseen kermaa, mutta nyt teki mieli pehmentää makua jotenkin. Kastikkeesta tulikin tosi hyvää :)

Kaikki ruoat on tehty ihan omasta päästä eikä tarkkoja ohjeita ole. Näin kuitenkin suunnilleen:

Paahtopaisti

Poista paistista kalvot. Paista lihan pinta kiinni joka puolelta kuumalla pannulla ilman rasvaa (Huuhtele pannu paistamisen jälkeen tilkalla vettä ja kaada neste talteen kastiketta varten= Hiero ruskistetun lihan pintaan reiluhkosti suolaa ja mustapippuria. Tökkää paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari ja paista vuoassa 125 asteisessa uunissa niin kauan, että lämpötila on juuri ja juuri yli 60 astetta (miun 1kg paistiin tähän meni noin tunti). Hieroin vielä kypsän paistin pintaan vähän savusuolaa. Kääri paisti heti yhteen leivinpaperiarkkiin ja kieputa päälle vielä muutama sivu sanomalehteä. Anna vetäytyä paperipaketissa puolisen tuntia, tällä aikaa voit valmistaa lisäkkeet.

Kastike:

Ota vuoasta talteen lihan paistoliemi ja huuhtele vuoka tilkalla vettä ja ota tämäkin neste talteen. Mie sain kasaan yhteensä n.1dl lientä, kun mukaan laski pannulta huuhdotut nesteet. Keitä paistolientä ja 1dl punaviiniä kattilassa niin, että määrä haihtuu noin puoleen alkuperäisestä. Lisää joukkoon n. 1rkl härkäfondia, 1rkl punaviinietikkaa ja ½dl kuohukermaa. Kiehauta. Halutessasi voit suurustaa kastiketta pienellä määrällä maizena tjms suurustetta.

Vihanneslisäke:

Pilko paprikat ja punasiputlit viipaleiksi. Pavut miula oli pakkasesta. Freesaile vihanneksia pannullaoliiviöljyn ja voin seoksessa, kunnes ne ovat vähän pehmenneet, mutta yhä rapsakoita. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti