tiistai 10. heinäkuuta 2012

Peuranpaistia, duchesseperunaa ja tummaa tryffelikastiketta



En ollut koskaan aikasemmin valmistanut peuraa. Koitin googlesta etsiä reseptejä, mutta en oikeen löytänyt mieleistäni. Päädyin sitten valmistamaan paistin samaan tapaan kun naudan paahtopaistin, hyvää tuli :) Duchesseperunat sopivat lisukkeeksi tosi hyvin. Myös kastike oli hyvää, mutta siitä meinasi tulla tosi löysää... Todennäköisesti aloitin kastikkeen teon liian myöhään ja keitin nesteitä liian vähän aikaa kokoon. Lopulta oli pakko suurustaa kastike maizenalla, sillä paisti ja perunat meinasivat jäähtyä :P Laitan tähän kuitenkin alkuperäisen kastikkeen ohjeen, olen napannut sen eräältä foorumilta, mutta alunperin se on ilmeisesti muokattu ruokalan reseptistä. Kastiketta tuli tosi paljon, mikä myös puhuisi puolestaan liian lyhyistä keittoajoista.

Peuran paisti

800g peuran paistia
savusuolaa
mustapippuria
rosmariinia

Hiero paistin pintaan reilusti suolaa ja mustapippuria. Paista pinnat kiinni kuumalla pannulla. Hiero pintaan vielä rosmariinia ja paista 150 asteisessa uunissa kunnes paistin sisälämpötila on 60 astetta. Meijän uunilla tähän meni vähän vajaa tunti. Hiero kypsän paistin pintaan vielä vähän mausteita ja kääri se leivinpaperiin ja sanomalehteen. Anna levätä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Duchesseperunat

6 isohkoa jauhoista perunaa
3 keltuaista
50g voita
suolaa, valkopippuria

Kuori ja keitä perunat ja muussaa ne. Sekoita varovasti sauvasekoittimella keltuaiset, mausteet ja pehmeä voi joukkoon (varo, ettei muusista tulee liisteriä!). Jos massasta tulee liian paksua, voit lisätä joukkoon perunan keitinvettä, maitoa tai kermaa. Massan tulisi olla jämäkkää, mutta kuitenkin sen verran löysää, että sen saa pursotettua. Pursota leivinpaperille kauniita ruusukkeita (miula tällä määrällä tuli 9 ruusuketta) ja paista niitä grillivastuksen alla 250 asteessa noin 10 minuuttia.


Tumma tryffelikastike

1 l hyvää lihalientä
½ plo punaviiniä
2 kpl salottisipulia
3 kpl herkkusientä
1 kpl porkkana
1 kpl palsternakka
muutama tippa tryffeliöljyä
1tl timjamia, rosmariinia ja mustapippuria
suolaa
voita

Ruskista herkkusienet, sipulit ja juurekset, lisää punaviini ja keitä noin puoleen.
Lisää lihaliemi ja keitä hiljalleen kokoon ja kuori vaahtoa tarvittaessa pinnalta.
Siivilöi kastike toiseen kattilaan ja mausta. Kiehauta ja siirrä kattila liedeltä.
Lisää voi pieninä kuutioina voimakkaasti vatkaten, jotta saat kastikkeen saostumaan.
Lisää voita sen mukaan kuinka paksun kastikkeen haluat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti