maanantai 1. huhtikuuta 2013

Suklaapavlova ja lime-minttumarinoitua hedelmäsalaattia

 

 Pavlova kuuluu niihin herkkuihin, jota olen pitkään suunnitellut kokeilevani, mutten oo vaan saanut aikasiksi. Nyt asiaan tuli muutos ja kyllä kannatti, oli nimittäin älyttömän hyvää! Tein perinteisen marenkipohjan sijaan suklaisen version ja se maistuikin tosi namilta raikkaan marinoidun hedelmäsalaatin ja kermavaahdon kanssa.

marenkipohja:
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
100g tummaa suklaata (väh 70% kaakaota)
1tl punaviinietikkaa

Tee esivalmistelut ennen marengin tekoa, sillä se ei siedä seisottamista. Kuumenna uuni valmiiksi 150 asteeseen, vuoraa pelti leivinpaperilla ja sipaise siihen ruokaöljyllä halkaisijaltaan noin 25cm kokoinen ympyrä. Sulata suklaa samalla, kun teet marenkimassaa ja anna sen jäähtyä hetki ennen massaan lisäämistä.

Vatkaa kananmunia ja sokeria vesihauteessa, kunnes sokeri on sulanut (n. 10 min). Jatka sitten vatkaamista sähkövatkaimella kunnes saat kovaa vaahtoa. Marengin tulisi olla niin kiinteää, että voit kääntää astian ylösalaisin eikä massa silti putoa. Sekoita joukkoon punaviinietikka ja sitten sulatettu suklaa. Sekoita suklaan lisäämisen jälkeen vaan muutaman kerran, massasta ei kuulu tulla tasaisen ruskeaa vaan vähän marmorimaisen väristä. Levitä marenki pellille öljy-ympyrän päälle suht tasaisesti. Paista heti 150 asteisen uunin alatasolla noin 1h 20 minuuttia. Pohjan ei tule ruskistua. Marenkipohjan kuuluisi olla pinnalta kova, mutta sisältä sitkeän pehmeä. Jäähdytä pohja ennen täyttöä.

Marinoitu hedelmäsälaatti

marinadi:
2dl vettä
1dl sokeria
½dl tuoretta minttua
1 limen mehu ja raastettu kuori

lisäksi haluamiasi hedelmiä, esimerkiksi:
1/4 mangoa
1/4 cantaloupemelonia
1,5dl viinitypäleitä
250g tuoreita mansikoita
1 karambola.

lisäksi: 4dl kermaa, sokeria ja vaniljasokeria maustamiseen, sulatettua suklaata koristeluun

Kuumenna kattilassa sokeria ja vettä niin kauan, että sokeri on sulanut. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä. Silppua minttu hienoksi ja sekoita se sekä limen mehu+kuori sokeriveteen.

Pilko hedelmä haluamasi kokoisiksi palasiksi. Kaada päälle marinadi ja anna marinoitua vähintään 3 tuntia jääkaapissa. Mie marinoin mansikat erillisessä astiassa, jotta ne eivät värjäisi muita hedelmiä.

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla ja lusikoi tai pursota sitten täysin jäähtyneen marenkipohjan päälle. Valuta hedelmäsalaatista ylimääräinen marinadi pois lävikössä ja lusikoi salaatti sitten kermavaahdon päälle. Koristele sulatetulla suklaalla ja tarjoa heti. Pavlova ei kestä säilytystä täytettynä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti