Kuva ei todellakaan tee tälle herkulle oikeutta, älyttömän hyvät hampurilaiset, nams! Sämpylöiden ohjeen löysin Voisilmäpeliä-blogista ja se olikin tosi hyvä :) Tuli hyvän kuohkeita sämpylöitä, jotka tosiaan maistuivat hampurilaissämpylöitä, tosin ilman sitä ällöttävää keinotekoista makua :)
Sämpylöiden ohje on siis kopioitu suoraan voisilmäpeliä- blogista, täytteet omasta päästä.
Hampurilaissämpylät (4 kpl)
1 dl vettä (42′C)
2 rkl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
2 rkl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
1 1/2 rkl pehmeää voita
4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
1 1/2 rkl pehmeää voita
voiteluun muna ja tilkka vettä
päälle seesaminsiemeniä
päälle seesaminsiemeniä
Yhdistä lämmin vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä n. 5 minuuttia.
Vatkaa muna kevyesti (ihan käsivatkaus riittää).
Yhdistä
kulhossa jauhot ja suola. Nypi voi joukkoon niin että saat aikaiseksi
pieniä muruja. Lisää joukkoon vesi-hiivaseos sekä kevyesti vatkattu
muna. Sekoita puuhaarukalla taikinaksi.
Siirrä
taikina kevyesti jauhotetulle pinnalle ja vaivaa n. 8-10 minuuttia,
kunnes taikinasta tulee sileää ja elastista. Taikina on tahmaista,
joten voit joutua lisäämään hiukan jauhoja vaivaamisen helpottamiseksi.
Muista kuitenkin, että mitä vähemmän jauhoja lisäät, sitä ilmavampia
sämpylöitä saat -- älä siis lisää jauhoja liian herkästi vaikka löysä
taikina hiukan koetteleekin hermoja.
Pyörittele
taikina palloksi ja siirrä peitettynä kohoamaan lämpimään,
ei-vetoisaan paikkaan. Kohota kunnes taikina on kohonnut
kaksinkertaiseksi, n. 1-2 tuntia.
Leikkaa
kohonnut taikina 4 osaan ja pyörittele jokainen osa sämpyläksi.
Sämpylät kannattaa pyöritellä suoraan leivinpaperilla vuoratulle
pellille, sillä pyörittelyn jälkeen niitä on vaikea enää siirrellä.
Hampurilaissämpylöistä kannattaa mieluummin tehdä vähän litteämpiä ja
vastaavasti leveämpiä kuin tavallisista sämpylöistä tai pullista, ei
ihan pallon mallisia. Näin purilaisia on huomattavasti helpompi syödä.
Kohota
sämpylöitä liinan alla vielä toiset 1-2 tuntia. Voitele kohonneet
sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla, johon on lisätty loraus
vettä. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Laita
uunin alatasolle uunivuoka, jossa on muutama desi vettä. Tämä pitää
uunin sopivan kosteana. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista sämpylöitä
n. 10-15 minuuttia uunin keskitasossa, kunnes ne ovat kauniisti
kohonneet ja ruskistuneet.
Täytteet:
400g naudan paistijauhelihaa
½dl paahdettua sipulia
1 muna
suolaa, mustapippuria, chilijauhetta, paprikajauhetta.
pekonia
sipulia
majoneesia
tuoretta paprikaa
paprikajauhetta
ketsuppia
cheddar-sulatejuustoviipaleita
jäävuorisalaattia
tomaattia
maustekurkkua
Paista pekonit ja sipulit pannulla. Laita lautaselle folion alle odottamaan pihvien valmistumista.
Sekoita
jauhelihaan muut aineet, murenna paahdettua sipulia hieman käsissäsi
ennen joukkoon lisäämistä. Muotoile jauhelihasta pihvejä ja paista ne
tilkassa rasvaa.
Sekoita majoneesiin makusi mukaan paprikajauhetta ja tuoretta paprikaa silputtuna. Kokoa hampurilainen ja nauti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti