tiistai 25. syyskuuta 2012

Vaalea hapanleipä


Hapanjuureen leivottua täysjyvävehnäleipä on Akun suosikki :) Leivän teko vaatii hieman kärsivällisyyttä, muttei ole yhtään vaikeaa. Ohje on Jauhot suussa- blogista, olen tosin mukannut sitä sen verran, että käytän luomu täysjyvävehnäjauhoja. En tiedä, johtuuko siitä vai jostain muusta, etteivät miun leivät kohoa noin hyvin, mutta väliäkö tuolla kun maku on hyvä.

 Vaalean hapanjuuren olen tehnyt tämän ohjeen mukaan, siinäkin olen käyttänyt täysjyvävehnäjauhoja.


Vaalea hapanleipä

2 leipää

Illalla:

50g vehnähapanjuurta
200g haaleaa vettä
150g täysjyvävehnäjauhoa
50g ruisjauhoa

Sekoita ainekset yhteen ja anna seistä huoneenlämmössä kelmulla peitettynä yön yli.

Aamulla:
Hapanjuuritaikina edelliseltä illalta
450g vettä
750g täysjyvävehnäjauhoja
20g suolaa


Sekoita ainekset yhteen ja anna levätä 45 min.

Kostuta käsi, ota taikinan reunasta kiinni ja taita taikinan kulma keskelle.

Ota kiinni seuraavasta kohdasta ja toista taikinan taittaminen. Jatka kunnes olet tehnyt täyden kierroksen.

Anna levätä 45 min ja toista taitokset.

Anna levätä 45 min ja toista jälleen.

Anna taikinan kohota 2 tuntia huoneenlämmössä (tai jääkaapissa yön yli).

Jaa taikina kahtia jauhotetulla työpöydällä, muotoile taikinapalat palloksi ja nosta kohoamaan pyöreäpohjaiseen kulhoon, jonka olet vuorannut leivinliinalla ja jauhottanut. Kohota 1,5h. Esilämmitä uuni 250 asteeseen. Kumoa leipä varovasti kulhosta kuumalle pellille (tai jos käytät paistokiveä, kuten mie, kumoa leipä jauhotetulle leipälapiolle) ja työnnä uuniin.15 minuutin jälkeen laske lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä 20-25 min. Jäähdytä ritilällä.

1 kommentti:

  1. Tänään saimme tällä ohjeella tehtyä leipää aamupalaksi, hyvää tuli! Kiitos ohjeesta. Poikkesin siitä sen verran, että paistokiven sijaan käytin valurautapataa, sekin toimii loistavasti paistoalustana.

    VastaaPoista